/   roiue.com   / Srpski  

2019-10-21 14:25:21

Vlada Libana odobriće reforme koje predviđaju smanjenje plata ministrima i poslanicima za 50 odsto u nastojanju da ublaži ekonomsku krizu i proteste protiv vladajuće elite.

Foto:Beta-Ap

Demonstranti su petog dana protesta blokirali saobraćajnice podstaknuti ekonomskim uslovima i ljutnjom zbog korupcije političkih elita koje su dovele Liban u krizu.

Zvaničnici su u nedelju rekli Rojtrsu da je premijer Saad al-Hariri dogovorio paket reformi sa partnerima u vladi za rešavanje krize zbog koje su stotine hiljada demonstranata izašli na ulice. U centru Bejruta, ljudi se pripremaju za još jedan dan demonstracija. Plan reformi uključuje smanjenje plata sadašnjih i bivših predsednika, ministara i poslanika za 50 odsto, kao i smanenje beneficija državnim zvaničnicima.

Vlada planira privatizaciju telekomunikacionog sektora i reformisanje skupog i elektroenergetskog sektora u raspadu jer oni najviše crpe iz budžeta Libana i doprinose finansijskoj krizi. Hariri, koji vodi koalicionu vladu, suočen je sa žestokim sektaškim i političkim rivalstvima, a dao je svojoj vladi u petak rok od 72 sata da dogovore reforme za suzbijanje krize, nagoveštavajući da bi u protivnom mogao podneti ostavku. Rok ističe u ponedeljak.

Mnogi zvaničnici, od čelnika sindikata do političara, pridružili su se pozivima da Haririjeva vlada podnese ostavku. Protesti su se od četvrtka proširili na čitavu zemlju. Banke neće raditi u ponedeljak, a glavni sindikat započeo je štrajk, preteći da će blokirati državu, prenose agencije.


danas.rs @OnlineDanas
ministrima danas vlada upola manje plate koje plata krizu smanjenje reforme libana
User comments